Vanliga frågor om Sotning & Brandsskyddskontroll
Blir du uppringd av en person som vill rensa imkanal eller ventilation och eventuellt sota, är detta oftast en person som inte är auktoriserad och saknar avtal med Södertörns Brandförsvarsförbund. Tyvärr följer inte dessa firmor konsumenttjänstlagen och använder falsk marknadsföring. Företagen som är godkända för att utföra lagstadgad sotning och brandskyddskontroll finns på sbff.
Ja! Sotningsverksamheten är reglerad i Lagen om Skydd mot Olyckor (LSO) och består av två uppdrag: sotning och brandskyddskontroll. Det är kommunen som är ansvarig. I de flesta kommuner upphandlas en eller flera företag för att utföra dessa tjänster.
Det är upp till varje kommun att besluta om hur ofta sotning ska göras. Vanliga frister är 3 år för braskamin, kakelugn mm. Imkanaler från restaurangkök 3 ggr per år. Kolgrillar i restaurangkök 6 ggr per år. Vedpannor beroende på eldningsfrekvens och utrustning 1 ggr per år till 2 ggr per år.
Det är din kommun som bestämmer priset för en sotning. I de flesta kommuner upphandlas ett eller flera företag för att utföra sotningen. Då sätts priset i samband med upphandlingen. Taxorna finns på sbff.
Du kan ansöka om så kallad egensotning hos din kommun. Det är upp till din kommun att besluta om du får sota själv eller anlita ett annat företag än det som kommunen har upphandlat.
Sveriges enda skola för sotare ligger i Rosersberg, några mil norr om Stockholm. Grundutbildningen är 20 veckor och varvar teori med praktik. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ansvarar för utbildningen. Läs mer här.
Köksfläkten, eller imkanalen som den traditionellt kallas, omfattas inte längre av kravet på sotning. Men behovet kan finnas ändå. Ta kontakt med oss om du känner dig osäker.
En brandskyddskontroll ska upptäcka fel och brister i en eldstad. Då en tredjedel av alla bränder i villor, radhus och fritidshus är eldstadsrelaterade, så är brandskyddskontrollen en viktig del i det brandförebyggande arbetet.
Priset beslutas av Södertörns Brandförsvarsförbunds direktion (politiska beslut) I många kommuner upphandlas ett eller flera företag för att utföra brandskyddskontrollen åt kommunen. Priset sätts då i samband med upphandlingen.
Taxor för brandskyddskontroll och sotning finns på sbff
En öppen spis ska normalt sett kontrolleras vart 3:e år. Eldar du vid några enstaka tillfällen per år ska spisen kontrolleras vart 6:e år. Läs mer om frister på msb.
Det är enbart utbildade skorstensfejartekniker som får utföra brandskyddskontroller. Dessa har genomgått 40 veckors utbildning och har minst 3 års yrkeserfarenhet. Brandskyddskontrollanten måste dessutom vara anställd på ett företag eller organisation som utför brandskyddskontroll enligt Lagen om Skydd mot Olyckor (LSO). Läs mer på msb.
Nej. En brandskyddskontroll är framförallt en okulär kontroll av eldstaden. Men vid behov kan brandskyddskontrollanten göra en fördjupad kontroll: till exempel en täthetsprovning eller tryckmätning.